Smaki Jabłonia – August Zamoyski na kwarantannie w kuchni (cz.1)
Oddział: , Dodano: 29 marca 2020

28 marca w sobotę, chcieliśmy Państwa zaprosić do Muzeum Literatury na wydarzenie „Jestem prawdziwym Jabłońcem” – ale nie mogło się ono odbyć z wiadomych względów.

Współorganizowane z Muzeum Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu spotkanie miało pokazać związki artysty z rodzinnym Jabłoniem, gdzie August Zamoyski się urodził i wychował, a gdzie chciał pod koniec życia stworzyć przyjazną przestrzeń spotkań dla artystów z całego świata.

Spotkanie w muzeum miało być wyjątkowe także dlatego, że miał czekać na Państwa specjalnie przygotowany, absolutnie wyjątkowy regionalny poczęstunek przywieziony prosto z Jabłonia…

Postanowiliśmy nie poddawać się pandemii, dlatego – przy pomocy pracowników Muzeum w Jabłoniu oraz osób życzliwych – będziemy co niedzielę prezentować oryginalne, regionalne przepisy tamtejszych przysmaków, którymi kiedyś rozkoszował się August Zamoyski.

Oto nasz pomysł na niedzielę, który można wykorzystać także w każdy, dowolny dzień kwarantanny!

⬇️⬇️⬇️

SŁODKIE JABŁUSZKA – przepis Małgosi

👉 Składniki :
1 kg mąki, 30 dkg cukru, 2 żółtka, 10 dkg śmietany 18% , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, zapach śmietankowy, 15 dkg smalcu, 30 dkg margaryny i dżem z jabłek do przekładania.

👨‍🍳 Sposób wykonania:
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce ok. 1/ 2 godz. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Wykrawać foremką w kształcie jabłuszka. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na lekko złoty kolor. Wystudzone przełożyć dżemem z jabłek i posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka te najczęściej pieczone są przy okazji większych jabłońskich uroczystości. Smacznego!


Dodaj komentarz:

Przed dodaniem komentarza prosimy o przepisanie słów z obrazka (zabezpieczenie przed spamem).

 
Copyright © 2010-2017 Muzeum Literatury | Cennik | Polityka prywatności | Logotyp ML | Przetargi i zamówienia publiczne | BIP