Smaki Jabłonia – August Zamoyski na kwarantannie w kuchni (cz. 2) – „Marchwianiki”
Oddział: , Dodano: 6 kwietnia 2020

W marcu wraz z Muzeum Augusta Zamoyskiego planowaliśmy spotkanie pt. „Jestem prawdziwym Jabłońcem”, które miało pokazać związki Zamoyskiego z jego rodzinnym Jabłoniem. Spotkanie nie doszło do skutku z wiadomej przyczyny, więc nie mogli Państwo skosztować specjalnego poczęstunku, który miał trafić do nas prosto z Jabłonia.

Ponieważ kwarantanna stwarza okazję do twórczości kuchennej, postanowiliśmy wspólnie z naszymi Przyjaciółmi z Muzeum Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu podrzucać Państwu co tydzień oryginalne, jabłońskie przepisy na przysmaki, którymi kiedyś rozkoszował się August Zamoyski.

Oto nasz pomysł na niedzielę, który można wykorzystać także w każdy, dowolny dzień kwarantanny!

⬇️⬇️⬇️

BUŁECZKI z marchwią – „marchwianiki” – przepis Alicji Żygadło

👉 Składniki:

Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 6 łyżek cukru (dawniej nie dodawano cukru, ponieważ był bardzo drogi), 10 dkg drożdży, ½ kostka margaryny/4 żółtka, 2 całe jajka, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mleka.
Zrobić rozczyn. Zagnieść ciasto drożdżowe i zostawić do wyrośnięcia.

👨‍🍳 Nadzienie:

Marchew utrzeć na drobnej tarce, dodać trochę maku. Odczekać aż mak wchłonie sok z marchwi (słodki smak nadawała marchew). Z ciasta formować bułeczki nadziewając marchwią z makiem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w 180 stopniach.

Pamiętam, jak takie bułeczki piekła moja Babcia. Marchwianiki były słodkie i dzieci chętnie je jadły.

Poprzedni przepis – Słodkie jabłuszka – przepis Małgosi


Dodaj komentarz:

Przed dodaniem komentarza prosimy o przepisanie słów z obrazka (zabezpieczenie przed spamem).

 
Copyright © 2010-2017 Muzeum Literatury | Cennik | Polityka prywatności | Logotyp ML | Przetargi i zamówienia publiczne | BIP