„Jako pawa upiec”. Nieznane oblicze kuchni polskiego renesansu
Oddział: , Dodano: 13 lutego 2019

Muzeum Literatury, Wydział Polonistyki UW i Księgarnia Polon zapraszają na spotkanie promocyjne książki Joachima Snocha „Jako pawa upiec. Tekst kulinarny w renesansowym zielniku polskim”.

Udział wezmą:
Joachim Snoch,
Joanna Partyka,
Jarosław Dumanowski.

Spotkanie poprowadzi Elżbieta Wichrowska.

 Zapraszamy 27 lutego, w środę, o godz. 18:00 do Muzeum Literatury przy Rynku Starego Miasta 20 w Warszawie. Wstęp wolny. 

„Jako pawa upiec” to pozycja unikalna na rynku książek traktujących o kulinariach – zarówno w perspektywie współczesnej, jak i historycznej. Książka składa się z dwóch części – pierwsza to podstawa teoretyczna i refleksje nad samym gatunkiem przepisu kulinarnego, zwłaszcza w dobie staropolskich renesansowych zielników, czyli czasu, gdy nie istniały rodzime książki kucharskie. Druga część to zaś edycja kilkuset przepisów z XVI wieku, wybranych przez autora i przygotowanych do przeczytania przez współczesnego odbiorcę.

Fot. Maciek Bociański


Dodaj komentarz:

Przed dodaniem komentarza prosimy o przepisanie słów z obrazka (zabezpieczenie przed spamem).

 
Copyright © 2010-2017 Muzeum Literatury | Cennik | Polityka prywatności | Logotyp ML | Przetargi i zamówienia publiczne | BIP