Muzeum Literatury, Wydział Polonistyki UW i Księgarnia Polon zapraszają na spotkanie promocyjne książki Joachima Snocha „Jako pawa upiec. Tekst kulinarny w renesansowym zielniku polskim”.
Udział wezmą:
Joachim Snoch,
Joanna Partyka,
Jarosław Dumanowski.
Spotkanie poprowadzi Elżbieta Wichrowska.
Zapraszamy 27 lutego, w środę, o godz. 18:00 do Muzeum Literatury przy Rynku Starego Miasta 20 w Warszawie. Wstęp wolny.
„Jako pawa upiec” to pozycja unikalna na rynku książek traktujących o kulinariach – zarówno w perspektywie współczesnej, jak i historycznej. Książka składa się z dwóch części – pierwsza to podstawa teoretyczna i refleksje nad samym gatunkiem przepisu kulinarnego, zwłaszcza w dobie staropolskich renesansowych zielników, czyli czasu, gdy nie istniały rodzime książki kucharskie. Druga część to zaś edycja kilkuset przepisów z XVI wieku, wybranych przez autora i przygotowanych do przeczytania przez współczesnego odbiorcę.
Fot. Maciek Bociański