Dzień Kuchni Polskiej” to akcja społeczno-kulturalna, popularyzująca z okazji Narodowego Święta Niepodległości polskie tradycje kulinarne w myśl maksymy „przez żołądek do serca”. Warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować, jak urodziny naszej Ojczyzny, jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono.
Przez wieki Polaków gromadził stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej gościnności, a kuchnia polska to jedna z naszych narodowych tradycji. Dlatego chcemy, by „Dzień Kuchni Polskiej” mógł być sposobem na wzbogacenie tradycyjnymi polskimi smakami Święta Niepodległości, które pomimo swego radosnego wydźwięku odzyskanej przed laty niepodległości, jest najczęściej jedynie okazją do wspomnień i zadumy. Pokażmy wspólnie radosny charakter tego święta. Zaprosicie Polaków do swoich restauracji na świąteczny obiad. Niech będzie okazją do poznania narodowych dań i potraw regionalnych. Niech „Dzień Kuchni Polskiej” będzie okazją do popularyzacja polskich tradycji kulinarnych i obyczajowych, polskiego dziedzictwa kulturowego.
Więcej o akcji: www.dzienkuchni.pl
Informacja nadesłana